Αλέξανδρος Θάνος – Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ. Το brand name «Ελλάδα» παραμένει ισχυρό σε ένα ασταθές περιβάλλον και η ζήτηση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, μιλάει στην Τουριστική Αγορά.
Τουριστική Αγορά: Πώς εξελίχθηκε η τουριστική χρονιά;
Αλέξανδρος Θάνος: Η χρονιά βρίσκεται σε θετική τροχιά και σε επίπεδο εσόδων αναμένεται να υπερβούμε τα 20 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σε σχέση με πέρυσι: οι εισπράξεις οκταμήνου καταγράφουν αύξηση ~15% και οι αφίξεις 18%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση +12% το ενιάμηνο και ο ρυθμός μεταβολής τείνει αυξανόμενος τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι οδικές αφίξεις καταγράφουν το ενιάμηνο αύξηση +36%. H εικόνα διαφοροποιείται ανά προορισμό για διάφορους λόγους π.χ. με τις ιδιομορφίες των περιοχών, την προσφορά και τη ζήτηση, τη συνδεσιμότητα και προσβασιμότητα και, βέβαια, το προσφερόμενο προϊόν σε κάθε προορισμό.
Τ.Α.: Πώς πάνε οι κρατήσεις από τους tours operators για το 2024;
Α.Θ.: Αν και είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα και προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, φαίνεται ότι οι προκρατήσεις κυμαίνονται στα επίπεδα των περσινών δεδομένων. Αυτό καταδεικνύει ότι το brand name «Ελλάδα» παραμένει ισχυρό. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε, όμως, ότι το ραγδαίως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή, εξαιτίας των γεωπολιτικών δεδομένων και των πληθωριστικών πιέσεων.
Τ.Α.: Ποιες αγορές παρουσιάζουν ισχυρότερη δυναμική;
Α.Θ.: Οι ώριμες και παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα, π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, κ.λπ., αποτελούν μια ασφαλή δεξαμενή τουριστών, ενώ αναδυόμενες όπως οι ΗΠΑ, βλέπουμε να εξελίσσονται ακόμα δυναμικότερα. Βέβαια, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ο προγραμματισμός θέσεων του επόμενου 12μηνου για να έχουμε τα πλήρη στοιχεία της συνολικής εικόνας.
Τ.Α.: Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό;
Α.Θ.: Η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι νέες τάσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση. Επίσης, η αύξηση του κόστους της ενέργειας και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων εν γένει, επηρεάζει τον τουρισμό με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τον προορισμό και άλλους παράγοντες και βέβαια σχετίζεται και με τη σχέση ποιότητας-τιμής. Τα παραπάνω είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι και το ζητούμενο. Ο ΣΕΤΕ, έμπρακτα και με συγκεκριμένες προτάσεις, συμβάλει στη χάραξη βιώσιμης τουριστικής πολιτικής, στόχος που συνδέεται άμεσα με τους στρατηγικούς πυλώνες του για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι εκτός από τις υποδομές περιλαμβάνουν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, την ορθή διαχείριση προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα.
Τ.Α.: Φόρος διαμονής και ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Παρακαλώ τοποθετηθείτε.
Α.Θ.: Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης έδωσαν το πρώτο πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο ήταν ένα διαχρονικό ζητούμενο για τον τομέα, προκειμένου με ίσους όρους ανταγωνισμού να λειτουργεί ευρύτερα η οικονομία του τουριστικού τομέα, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά έσοδα για το κράτος, αλλά και τις σωστές προϋποθέσεις για ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη. Ταυτόχρονα όμως, το γεγονός ότι αυξάνεται ο φόρος διαμονής στα καταλύματα λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, επιβαρύνοντας τον επισκέπτη με ένα τέλος που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες προορισμών και επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε αναμονή εξειδίκευσης των μέτρων, προκειμένου να είμαστε σε θέση -πάντα σε συνεργασία με τους κλαδικούς φορείς- να παρέμβουμε στο πλαίσιο ουσιαστικής διαβούλευσης.