Συνεχίζεται το μπαράζ των επαφών στα υπουργεία από πλευράς των τουριστικών φορέων και δή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού.
Μετά την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες έχουν προηγηθεί το τελευταίο δεκαήμερο οι σχετικές συναντήσεις, σειρά είχε χθές το υπουργείο Εσωτερικών. Το προεδρείο και μέλη της Εισηγητικής Επιτροπής του ΣΕΤΕ πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιo.
Οι συμμετέχοντες από πλευράς του ΣΕΤΕ ήταν ο πρόεδρος κ. Γιάννης Παράσχης, οι κ.κ. Γρηγόρης Τάσιος, α’ αντιπρόεδρος, Λύσανδρος Τσιλίδης, αντιπρόεδρος, Ευτύχιος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος, Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας, τα μέλη δ.σ. κ.κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Σταύρος Μήτσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Θάνος και η κ. Μαρία Γάτσου, γενική διευθύντρια.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα του κλάδου που άπτονται του μεγάλου ζητούμενου της διαχείρισης των προορισμών, κάτι που προτάσσουν πλέον συνεχώς οι τουριστικοί φορείς για τον κλάδο, στο πλαίσιο και της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό με ορίζοντα το 2030.
Κομβικό ρόλο, όπως τονίστηκε, έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας και διαχείρισης των προορισμών με τον ΣΕΤΕ να ζητεί στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθούν ενέργειες που θα διορθώσουν ελλείμματα όπως π.χ. σε ζητήματα υποδομών.
Προ ημέρων μάλιστα και στην επίσημη παρουσίαση για τις προτεραιότητες του ΣΕΤΕ στο επόμενο διάστημα, ο νέος πρόεδρος κ. Γιάννης Παράσχης χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη τη συνεργασία του Συνδέσμου με τους ΟΤΑ με το σκεπτικό ότι ουδείς γνωρίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης των προορισμών καλύτερα από τους τοπικούς φορείς και η ενεργοποίηση των ΟΤΑ στην ανάδειξη των προορισμών θα παίξει κομβικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.
Στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών χθές δόθηκε έμφαση επίσης σε θέματα ισόρροπης ανάπτυξης που προκύπτουν από τα Σχέδια Δράσης ανά Περιφέρεια στο πλαίσιο της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE) με τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υποδομών, τους χρόνους εκτέλεσης δημοτικών έργων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προστασία του περιβάλλοντος/βιωσιμότητα, κ.α., καθώς και στους στρατηγικούς στόχους σταδιακής διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, βιώσιμης χωρικής επέκτασης της τουριστικής δραστηριότητας σε Περιφέρειες και περιοχές με αναπτυξιακές δυνατότητες και αύξησης της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη.
Παράλληλα, συζητήθηκε σειρά ζητημάτων, όπως θέματα στελέχωσης δημοσίων υπηρεσιών, η επίσπευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, η ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, η πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ενδεικτικά σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους τουριστικούς φορείς είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας και ο κάθε δήμος να μπορεί να βάζει όρια, όπως συμβαίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου έχουν διαχωριστεί οι γειτονιές.