Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ
Ο Γρηγόρης Κίκης είναι chef, ιδιοκτήτης εστιατορίων και ένας από τους καλύτερους μάγειρες του κόσμου αν και μόλις 26 ετών. Ο ίδιος θεωρείται βασικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς επαγγελματιών που μελετούν, δοκιμάζουν και εξελίσσουν την εγχώρια γαστρονομία, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν. Ευγενής, συνεπής, ταπεινός, με όραμα και διάθεση για δημιουργία. Τα πρώτα τρία χαρακτηριστικά του αποτελούν κοινή διαπίστωση φίλων και συνεργατών, ενώ το τελευταίο αποδεικνύεται από την πρόσφατη διάκρισή του στο διεθνή διαγωνισμό San Pellegrino Young Chef Academy Regional Competition. O Γρηγόρης Κίκης έφυγε από το διαγωνισμό με δύο βραβεία στις αποσκευές του, με το ένα εξ αυτών να είναι το Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στους δημιουργούς των πιάτων, και συγκεκριμένα για την ιστορία, τη σύλληψη και τα υλικά που χρησιμοποίησαν. Στον φετινό διαγωνισμό, απονεμήθηκαν τέσσερα βραβεία συνολικά, εκ των οποίων το ένα δόθηκε στην ελληνική συμμετοχή. Στο παρόν τεύχος του «Food Service», ο Γρηγόρης Κίκης μιλά για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο διεθνή διαγωνισμό, για τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, για την ελληνική γαστρονομία και τα επιχειρηματικά του σχέδια.
Για εμένα προσωπικά, όλες οι κουζίνες στις οποίες έχω μαγειρέψει αποτελούν σταθμό αυτού του υπέροχου ταξιδιού που ονομάζεται γαστρονομία.
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ & ΛΑΘΗ
Αν και πολύ νέος, ο Γρηγόρης έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στη μαγειρική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον κόσμο της γαστρονομίας ως ένα σύμπαν που διαστέλλεται συνεχώς. Καθώς θυμάται τη διαδρομή του, λέει: «Το υπέροχο αυτό ταξίδι έχει πολλούς σταθμούς. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε αρκετές χώρες, να μπω στις μεγαλύτερες κουζίνες και να συνεργαστώ με υπέροχες προσωπικότητες και εξαιρετικούς επαγγελματίες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα. Κάθε εστιατόριο έχει να σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, καθώς συναντάς και συνεργάζεσαι με διαφορετικούς χαρακτήρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι γνώρισα ανθρώπους με το ίδιο πάθος, με την ίδια θέληση να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Για εμένα προσωπικά, όλες οι κουζίνες στις οποίες έχω μαγειρέψει αποτελούν σταθμό αυτού του υπέροχου ταξιδιού που ονομάζεται γαστρονομία».
Όπως κάθε επαγγελματίας, όταν πραγματοποιεί τον απολογισμό του, εντοπίζει σημεία ή αποφάσεις τις οποίες θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποφύγει. Ο Γρηγόρης δηλώνει αμετανόητος: «Δεν μετανιώνω για τις αποφάσεις που παίρνω, γιατί ακόμα και αν κάτι πάει στραβά, σημασία έχει να σηκώνεις ξανά το κεφάλι και να συνεχίζεις την προσπάθεια. Από τα λάθη μας άλλωστε μαθαίνουμε, βελτιωνόμαστε. Εγώ προσωπικά το διασκεδάζω και πάντα λέω πως όπως στρώνεις, κοιμάσαι. Χωρίς ρίσκο, δεν υπάρχει εξέλιξη. Η σκληρή δουλειά και το χαμόγελο είναι το κλειδί της δικής μου επιτυχίας».
Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Το όνομά του συζητήθηκε ιδιαίτερα μετά τη βράβευσή του στον διαγωνισμό San Pellegrino Young Chef, τον οποίο θεωρεί μια μοναδική εμπειρία. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν ήταν αυτή η πρώτη του απόπειρα, καθώς είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να συμμετάσχει. Ο chef εξηγεί: «Είχα τη χαρά να συμμετάσχω σε έναν υπέροχο διαγωνισμό, έναν διαγωνισμό που από μόνος του είναι μια τεράστια εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό να κυνηγάς τα όνειρά σου, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να συνεχίζεις να τα κυνηγάς ακόμα και όταν τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν. Προσωπικά προσπάθησα και άλλες φορές να πάρω μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό. Δεν το κατάφερα με την πρώτη, αλλά δεν τα παράτησα. Με σκληρή δουλειά και επιμονή είδα το όνειρό μου τελικά να πραγματοποιείται. Αρχικά συμμετείχα στον διαγωνισμό, έχοντας στο μυαλό μου να περάσω καλά, να απολαύσω αυτή τη σπουδαία εμπειρία. Τα συναισθήματα είναι υπέροχα, ειδικά, όταν η σκληρή σου δουλειά ανταμείβεται και καταφέρνεις να κερδίσεις δύο βραβεία από τα τέσσερα σε έναν τέτοιο διαγωνισμό».
Το πιάτο με το οποίο συμμετείχε αυτή τη φορά στον διαγωνισμό και για το οποίο διακρίθηκε σχετιζόταν άμεσα με την παράδοση. Ο δημιουργός και εμπνευστής του το περιγράφει λεπτομερώς ως εξής: «Το πιάτο με το οποίο συμμετείχα στον διαγωνισμό ήταν μπακαλιάρος σκορδαλιά, σε μία μοντέρνα εκδοχή του. Ένα ελληνικό, παραδοσιακό πιάτο, μαζί με χαρακτηριστικά κυριακάτικου τραπεζιού, και πραγματικά ήταν ευλογία το ότι καταφέραμε να πάρουμε δύο από τα τέσσερα βραβεία. Ήθελα να προβάλω στο εξωτερικό την ελληνική κουζίνα, την ελληνική παράδοση. Ήταν κάτι που με έκανε περήφανο από την πρώτη στιγμή, να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε έναν διεθνή διαγωνισμό, με ταραμά, αγουρίδα, μυρώνια, στάκα και πολλά ακόμα ελληνικά στοιχεία. Ήθελα πολλά χρόνια να το επιχειρήσω και η έμπνευση ήρθε ξεκάθαρα από το κυριακάτικο τραπέζι. Αυτή είναι και η ουσία της μαγειρικής, ο πειραματισμός. Ακόμα και με μία κλασική συνταγή μπορείς να διαφοροποιηθείς και να βάλεις την πινελιά σου».
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ
Όπως φαίνεται από την περιγραφή της συμμετοχής του, η κατάκτηση ενός βραβείου δεν αποτελεί εύκολη διεργασία. Ο Γρηγόρης Κίκης έρχεται να ανατρέψει αυτή τη διαπίστωση λέγοντας: «Δεν ξέρω ποιος ορίζει τι είναι εύκολο και τι δύσκολο. Προσωπικά θεωρώ ότι όλα είναι εύκολα, αρκεί να δουλέψεις σκληρά. Να μη λες ποτέ για καμία δουλειά και για καμιά υποχρέωση ˝έλα μωρέ˝. Πρέπει να εργαζόμαστε κάθε μέρα σκληρά και με χαμόγελο. Σίγουρα στη ζωή δεν μπορείς να κατακτήσεις τίποτα, χωρίς να μοχθήσεις. Θα πρέπει να θυσιάσεις αρκετό από τον προσωπικό σου χρόνο. Πρέπει να ξεχάσεις διακοπές και αργίες για να πετύχεις, για να διατηρήσεις τα κεκτημένα. Ουσιαστικά, αφιερώνεσαι στη γαστρονομία και για να το κάνεις αυτό θα πρέπει σίγουρα να την αγαπάς».
Στη λογική της απλότητας κινείται και η μαγειρική του φιλοσοφία που ο ίδιος περιγράφει: «Η φιλοσοφία μου είναι να βλέπω τους καλεσμένους μου να χαμογελούν φεύγοντας από το εστιατόριο. Λατρεύω τα ελληνικά προϊόντα, τα φρέσκα υλικά και πάντα προσπαθώ να τα παντρεύω με ξένες κουζίνες και επιρροές που έχω από το εξωτερικό. Το σημαντικότερο όμως για εμένα είναι να μαγειρεύω και να προσφέρω στον κόσμο ένα νόστιμο, ποιοτικό φαγητό. Δεν χρειάζεται κάτι να είναι εξεζητημένο για να είναι καλό. Συνήθως η νοστιμιά κρύβεται στα απλά, αλλά κυρίως στην αγάπη με την οποία δημιουργείς κάτι. Όταν έχεις μεράκι και όρεξη, θα δημιουργήσεις ένα ωραίο, νόστιμο πιάτο, και αυτό είναι στην τελική που μετράει».
Αυτά τα απλά είναι που ο Γρηγόρης θεωρεί ότι κάνουν τους πελάτες των εστιατορίων του χαρούμενους, παρόλο που ο ίδιος τους χαρακτηρίζει καλεσμένους. Πώς κάνει λοιπόν ο Γρηγόρης Κίκης ευτυχισμένους τους καλεσμένους του; «Η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρώ ότι έχω να κάνω με πελάτες, αλλά με καλεσμένους, και αυτό με κάνει χαρούμενο. Ευτυχισμένος καλεσμένος, λοιπόν, είναι αυτός που έχει απολαύσει το φαγητό του. Ο ίδιος μας έχει προσφέρει τον χρόνο του και εμείς τον έχουμε αγκαλιάσει και του προσφέρουμε από την πλευρά μας ένα νόστιμο φαγητό. Έτσι και αλλιώς, αυτή είναι η δουλειά μας, να δημιουργούμε ένα νόστιμο πιάτο για τον καλεσμένο μας».