Για τις 21 Νοεμβρίου μετέθεσε η διοίκηση στη Ρώμη την ημερομηνία κατά την οποία σπίτια και επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από κατοίκους και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. 

Δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, ο δήμαρχος Roberto Gualtieri δήλωσε ότι τα συστήματα θέρμανσης θα μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τις 21 Νοεμβρίου και οι πολίτες θα πρέπει να κατεβάσουν το διακόπτη στις 31 Μαρτίου. Περιόρισε δε τις ώρες λειτουργίας καθημερινά σε 10 και τη μέγιστη θερμοκρασία σε 19 βαθμού Κελσίου.

Ο δήμος εκτιμά ότι με τα μέτρα αυτά θα περιοριστεί η οικιακή κατανάλωση αερίου έως και 20%, όμως οι ξενοδόχοι εκφράζουν τα παράπονά τους αναφέροντας ότι οι πελάτες τους δεν είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων της περιοχής Lazio, στην οποία υπάγεται η Ρώμη, Tommaso Tanzilli, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σκεφτείτε κάποιον που πληρώνει μερικές εκατοντάδες ευρώ για ένα πολυτελές δωμάτιο. Αυτός θα πρέπει να κρυώνει; Δεν μπορεί να μας απαγορεύεται να ανοίξουμε τα συστήματα θέρμανσης με απόφαση του Δήμου».

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της Ρώμης, Sabrina Alfonsi, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera πως οι νέοι κανονισμοί δεν θα επηρεάσουν τα ξενοδοχεία, προσθέτοντας ότι το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο μπορεί να αλλάξει εάν υπάρξει κύμα βαρυχειμωνιάς.

Τον περασμένο μήνα η Ιταλική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν θέρμανση και να ανεβάσουν το διακόπτη για λιγότερη ώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε μια προσπάθεια να γίνει εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η Ιταλία διέθετε και σε προηγούμενες χρονιές κανονιστικό πλαίσιο το οποίο προέβλεπε ημερομηνίες κατά τις οποίες οι πολίτες θα μπορούσαν να ανοίξουν τα συστήματα θέρμανσης, και αρχικά η Ρώμη εξέδωσε συστάσεις για έναρξη της χρήσης των καυστήρων στις 8 Νοεμβρίου (έως τις 7 Απριλίου) για 11 ώρες ημερησίως, «κόβοντας» 15 ημέρες συνολικά από τη σεζόν.

Τον Ιούλιο η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την απότομη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο μπλοκ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας