Τα φιλικά προς το περιβάλλον βιοδιασπώμενα υλικά κερδίζουν σταδιακά τους καταναλωτές, που αναγνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν στο περιβάλλον αλλά και στους ίδιους.
Η βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο λόγω της υπερβολικής χρήσης πλαστικών μίας χρήσης στον επισιτιστικό τομέα. Το μη βιοδιασπώμενο πλαστικό φράζει τις υδάτινες οδούς, επιπλέει κατά μήκος της επιφάνειας των ωκεανών, σκοτώνει τη χερσαία και θαλάσσια άγρια ζωή και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγει συχνά στον άνθρωπο. Νέες έρευνες έδειξαν επίσης ότι το πλαστικό, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, απελευθερώνει μεθάνιο και αιθυλένιο, ειδικά καθώς αποικοδομείται. Υπάρχει λοιπόν καλός λόγος για τον κλάδο της εστίασης να ξανασκεφτεί τη χρήση του πλαστικού…
“Η στροφή στη χρήση των βιοδιασπώμενων υλικών είναι μονόδρομος δεδομένων των πλεονεκτημάτων τους.”
Ενώ το ανακυκλώσιμο πλαστικό μπορεί να είναι ένα πολύτιμο υλικό, που μπορεί να έχει περισσότερες από μία χρήσεις, το πλαστικό που έχει «μολυνθεί» από τρόφιμα συχνά δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και έτσι καταλήγει στον κάδο. Η ανοδική τάση για το φαγητό σε πακέτο και την παράδοση κατ’ οίκον έχει συντελέσει σημαντικά στην αύξηση της χρήσης συσκευασιών μίας χρήσης. Πολλές αλυσίδες στον κλάδο της εστίασης μεταβαίνουν σταδιακά στην αλλαγή και απομάκρυνση των πλαστικών υλικών μίας χρήσης, μια αλλαγή που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους πελάτες.
Ευέλικτοι οργανισμοί με στόχο την επιβίωση
Τα προβλήματα της πλαστικής συσκευασίας αποτελούν το επίκεντρο των συζητήσεων της βιομηχανίας πλαστικών ειδών μίας χρήσης τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επισιτιστικών επιχειρήσεων, ο κλάδος αυτός εξελίσσεται συνεχώς. Η έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη καινοτόμων συσκευασιών είναι απαραίτητη για τα μακροπρόθεσμα πρότυπα βιωσιμότητας και ποιότητας ολόκληρης της βιομηχανίας τροφίμων. Tα κομποστοποιήσιμα ή αποικοδομήσιμα βιοϋλικά μπορούν επίσης να ικανοποιήσουν την επιθυμία για συσκευασία που είναι φτηνή σε κόστος, έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι εύκολο να προσαρμοστεί και έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο, οι πιο εξέχοντες σήμερα οργανισμοί διανομής τροφίμων έχουν επίγνωση του θέματος και δείχνουν πρόθυμοι να μετατραπούν σε οικολογικούς οργανισμούς όσο το δυνατόν περισσότερο και γρηγορότερα.
Εταιρείες του εξωτερικού έχουν λάβει αιτήματα πελάτων οι οποίοι θέλουν να φέρουν τα δικά τους δοχεία κατά τη συλλογή παραγγελιών σε πακέτο. Όμως, αυτό το δεδομένο δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα, το οποίο έγκειται στην ασφάλεια των τροφίμων, με τις επιχειρήσεις εστίασης να αναφέρουν πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την καθαριότητα αυτής της συσκευασίας. Άμεση συνέπεια είναι το να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών και την ποιότητα των προϊόντων. Αντίθετα, εξετάζεται ως ενδεχόμενο η αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης, των μαχαιροπίρουνων και των ποτηριών, με εναλλακτικά βιοδιασπώμενα υλικά.