Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως η ITB Berlin δεν θα διεξαχθεί, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη. Η τουριστική έκθεση που έχει πάνω από 10.000 εκθέτες με επισκέπτες από 180 χώρες έπεσε και αυτή «θύμα» της νέας νόσου. Κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας και των τοπικών αρχών του Βερολίνου η έκθεση έπρεπε να ακυρωθεί, ώστε να μην κινδυνεύσουν εκθέτες και επισκέπτες. Ο διευθυντής του θεσμού Wolf-Dieter Wolf απολογήθηκε για την εξέλιξη λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά στην 54χρονη ιστορία της έκθεσης που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ακύρωσης της ITB Berlin, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) Γκλόρια Γκεβάρα, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, δήλωσε πως σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Oxford Economics η οικονομική ζημιά στον παγκόσμιο τουρισμό εξαιτίας του κορονοϊού εκτιμάται, στο πιο αισιόδοξο σενάριο να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν ο ιός επιμείνει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές οι απώλειες ίσως αγγίξουν και τα 45 δισ. ευρώ.
Σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε πως ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας έχασε «δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις» σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, εκτιμώντας ότι οι απώλειες για τη βιομηχανία αυτήν ανέρχονται «τουλάχιστον στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανά μήνα». «Από τον Ιανουάριο, χάθηκαν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα για τον τουριστικό τομέα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γάλλος επίτροπος, ενώ επεσήμανε πως η ΕΕ λαμβάνει μέτρα υποστήριξης για τις χώρες που έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 3,2 δισεκ. ευρώ που αποδεσμεύτηκαν στην Ιταλία.
Το πρόβλημα, για τον τουριστικό τομέα τουλάχιστον, εντοπίζεται προς το παρόν στο περιορισμό των ταξιδιών από τους Κινέζους τουρίστες. Αν το θέμα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, θα είναι αρκετά διαχειρίσιμο για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, καθώς η αγορά της Κίνας δεν είναι τόσο ζωτική, όπως σε άλλες χώρες. Ωστόσο με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται και να επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες χώρες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του φαινομένου και τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει η ασθένεια στην τουριστική κίνηση. Στην χώρα μας τα επιβεβαιώμενα κρούσματα έχουν ανέλθει σε επτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όλοι οι νοσηλευόμενοι είναι σε καλή κατάσταση.