Στις 10 Ιουλίου η Ελλάδα χτυπήθηκε από ένα φοβερό καιρικό φαινόμενο. Τα παραθαλάσσια θέρετρα της Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα, χτυπήθηκαν από ένα ανεμοστρόβιλο που διήρκεσε 20 λεπτά. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν. Ένα πρωτοφανές φαινόμενο που έχει ήδη επηρεάσει τη βιομηχανία του τουρισμού σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον επιβράδυνση του τουρισμού έχει καταγραφεί σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η βιομηχανία βρίσκεται σε πτώση. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει να αντιμετωπίσει από νωρίς την πρόκληση της τουριστικής απόδοσης καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με αναφορές, οι καταγεγραμμένες μειώσεις αφορούν την άφιξη των επιβατών και την πληρότητα. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου παρατηρείται μείωση 7,2% των επιβατών για τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018, ενώ στην Κρήτη 5,6% αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα υποδέχτηκαν κατά μέσο όρο 1,5% λιγότερους επιβάτες.
Ο ξενοδοχειακός τομέας αναφέρει χαμηλά ποσοστά πληρότητας και μειωμένες τιμές, εκτός από ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος. Με αυτή την έννοια, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων δείχνει ότι το 43% των ξενοδόχων αναμένει μείωση της πληρότητας κατά 16% αυτό το καλοκαίρι.
Παράλληλα, το 31% προβλέπει μια πτώση των ποσοστών πληρότητας κατά 20% καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, παρόλο που οι τιμές θα μειωθούν κατά 13%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, το 45% των ξενοδοχείων που λειτουργούν όλο το έτος σημείωσε ετήσια πτώση των ποσοστών πληρότητας κατά 24%. Σε γενικές γραμμές, η πληρότητα ξενοδοχείων σημείωσε πτώση κατά 7,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Η επιβράδυνση της τουριστικής οικονομίας εν μέρει οφείλεται στην επιβράδυνση αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αυτή η πτώση έρχεται μετά από πέντε συνεχή έτη καταγραφής επισκεπτών και εσόδων σε τιμές ρεκόρ. Μόλις πέρυσι, η Ελλάδα έλαβε 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες (+ 10,8%) και κέρδισε 16,1 εκατομμύρια ευρώ (+ 18,2%).
Αυτή η πρόσφατη πτώση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο χτύπημα για την Ελλάδα, καθώς η τουριστική βιομηχανία αποτελεί βασικό τομέα για την οικονομία της χώρας. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ και εγγυάται άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Ωστόσο σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στο 22,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2028. Για το λόγο αυτό, φαίνεται πως το κυβερνητικό έργο θα είναι πολύ δύσκολο και οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον της χώρας.