Στο επίκεντρο τίθενται οι έλεγχοι παραγωγής και διασφάλισης ποιότητας διατηρησιμότητας των ακτινιδίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάτπυξης και Τροφίμων και τον ΣΕΒΕ.
Πιο αναλυτικά, συνάντηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου του ακτινιδίου είχαν στην Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου υπό το συντονισμό του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου στο περιθώριο της έκθεσης Frescon της Ηelexpo.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Αγγελόπουλος.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η φετινή εμπορική περίοδος 2018-2019 ήταν μία κακή χρονιά τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο τιμών, ιδίως δε σε σχέση με την περσινή που χαρακτηρίστηκε ως πολύ καλή.
Όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση, διαπιστώθηκαν προβλήματα σε διάφορα επίπεδα παραγωγής – σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και πολύ καθυστερημένη η συγκομιδή – και καλλιεργητικής φροντίδας γενικότερα αλλά και συντήρησης που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακίνηση και μη ποιοτικών προϊόντων (με μαλακώματα).
Εξαιρετικά σημαντική είναι η διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων και προδιαγραφών που απαιτούνται για την καλλιέργεια και τη διακίνηση ποιοτικών προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (σε μέγεθος, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, διατηρησιμότητα, κ.λ.π.) ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά.
Το ακτινίδιο ήταν δεύτερο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί μετά τα πορτοκάλια για το 2018 με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 123,3 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, περίπου το 90% της παραγωγής ετησίως εξάγεται, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.
Επίσης η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, που σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 110.000 στρέμματα, συνεπώς σε 2 με 3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.