Φόρουμ συνεργασίας φορέων και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας για την προώθηση συμφωνιών διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στις 10.00 π.μ., στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
Το φόρουμ έχει τίτλο «Φόρουμ Συνεργασίας Φορέων και Επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας για την προώθηση συμφωνιών» με σκοπό την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
Στο Φόρουμ Συνεργασίας, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και Λειτουργία ενός Εκτελεστικού Μηχανισμού για την Υποστήριξη και την Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Καινοτομίας», με ακρώνυμο «Action Plan for Social Entrepreneurship», θα παρευρεθούν εκπρόσωποι Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. καθώς και φορείς που προωθούν την Κοινωνική Οικονομία.
Σκοπός του Φόρουμ Συνεργασίας, είναι να συμβάλει στην επαφή των εκπροσώπων των Φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της περιοχής παρέμβασης, προκειμένου να επιτευχθεί η ανταλλαγή εμπειριών από καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί αλλά και να γίνουν δικτυώσεις, προτάσεις και συμφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.
Το έργο «Action Plan for Social Entrepreneurship» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020» έχοντας ως κεντρικό άξονα την ανάπτυξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και γενικότερα της κοινωνικής οικονομίας.
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.) αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προώθηση των δημοκρατικών αρχών διαχείρισης και τον κοινωνικό αντίκτυπο. H διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να κινητοποιήσει και να αξιοποιήσει κοινωνικές δυνάμεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο συνολικός στόχος του έργου είναι μια μετρήσιμη ενδυνάμωση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ιδιαίτερα των κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς εφαρμογής του έργου, η οποία θα εκφράζεται από: α) την αύξηση του αριθμού χρηστών υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς και τον κύκλο εργασιών των υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων και β) τη δημιουργία νέων κοινωνικών επιχειρήσεων.