Ο Απόστολος Αντ. Μουσαμάς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αφοί Μουσαμά ΑΞΕ: σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο TourMarket εμφανίζεται προβληματισμένος αν όχι απαισιόδοξος, αναφορικά με την επερχόμενη τουριστική σεζόν στην Αττική.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μουσαμάς θεωρεί πως η νέα σεζόν δεν ξεκίνησε με τους θετικότερους οιωνούς για την Αττική, ενώ εκτιμά πως για φέτος το καλό σενάριο θα αποτελέσει η επανάληψη της περυσινής σεζόν, με το αρνητικό σενάριο να κάνει λόγο για μείωση της τάξεως του 5% εν συγκρίσει με τα μεγέθη του 2018. «Σε αυτές τις προβλέψεις καταλυτικό ρόλο και βαθμό επίδρασης έχει το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποτυπώνεται με την υπερβολική προσφορά σε επίπεδο τουριστικού προϊόντος, με ότι αυτό συνεπάγεται σε συνάρτηση με την έλλειψη φορολόγησης και του ανάλογου πλαισίου λειτουργίας. Σημαντικό είναι και το φαινόμενο της υπερφορολόγησης, με την ταυτόχρονη είσοδο πλήθους ενδιαφερομένων στην τουριστική βιομηχανία, οι οποίοι και ακολούθησαν το ρεύμα της εποχής που προέτασε τον τουρισμό ως έναν από τους μοναδικούς τομείς που τελευταία σημειώνει ανάπτυξη, έχοντας αναχθεί σε πρωταγωνιστικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε πως η Αθήνα κατάφερε να σημειώσει 4-5 συνεχόμενα ανοδικές χρονιές σε επίπεδο μεγεθών, στοιχείο που συμβάλει στην επιβράδυνση των ρυθμών και στην νομοτελειακή πτώση των μεγεθών. Κάτι, που θεωρώ πως θα λάβει χώρα κατά την προσεχή διετία-τριετία».
«Δεν είμαστε αρνητικοί απέναντι στην βραχυχρόνια μίσθωση – Αρκεί να ακολουθεί ισότιμους κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας!»
Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων δείχνει να έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις στην χώρα μας, σε σημείο τέτοιο που με βάση τα στοιχεία μελέτης την οποία εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) να υπολογίζεται πως το μέγεθος της να ανέρχεται στο 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης, δηλαδή 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μουσαμά «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θνησιγενές ή περιορισμένης απήχησης, αλλά ήρθε για να μείνει. Οφείλω να υπογραμμίσω πως ως ξενοδόχοι δεν αντιτιθέμεθα στην λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά ζητούμε να ισχύσουν ίδιοι κανόνες στο επίπεδο λ.χ. της φορολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας. Ξέρετε, πρόκειται για ένα σχετικά νέο φαινόμενο, ανταγωνιστικό μεν προς τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά από το οποίο μπορούμε να εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα ή να καταγράψουμε συγκεκριμένες τάσεις, που στη συνέχεια θα τις επεξεργαστούμε προς όφελος του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Έχω την αίσθηση και βεβαιότητα συνάμα πως υπάρχει χώρος για το σύνολο των τουριστικών προϊόντων. Άρα, δεν στεκόμαστε δογματικά αρνητικά απέναντι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την εν γένει οικονομία του διαμοιρασμού, αρκεί να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες! Τέτοιοι, που θα βαίνουν προς όφελος του συνόλου των εμπλεκομένων και φυσικά των δημόσιων ταμείων και όχι της τσέπης ορισμένων…»
«Το πλήθος των αφίξεων δεν αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο καταγραφής της αλήθειας!»
Μια παλαιά ρήση στον κόσμο των αριθμών ισχυρίζεται πως η στατιστική αποτελεί τον επιστημονικότερο τρόπο να λέει κάποιος ψέματα! Σε μια αναγωγή της στην τουριστική βιομηχανία, πολύς λόγος γίνεται για την ορθότητα ή μη να επιμένουν ορισμένοι φορείς στο μέγεθος που σχετίζεται με τις αφίξεις, παραγνωρίζοντας τον παράγοντα που εν τέλει έχει τον μεγαλύτερο βαθμό επίδρασης για τους επαγγελματίες του κλάδου, που δεν είναι άλλο από τα έσοδα. Και δη ότι… απομένει στο ταμείο τους. «Πολλοί δείχνουν να κοιτάζουν το δέντρο χάνοντας το δάσος, καθώς επιμένουν στο πλήθος των τουριστών και στις πληρότητες των ξενοδοχείων, ενώ το πιο καθοριστικό στοιχείο είναι τα έσοδα, αλλά και τα κόστη που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει με άρτιο τρόπο μια τουριστική πρόταση ή ένα προϊόν. Από τους απασχολούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι την υπερφορολόγηση, τα πάγια έξοδα κ.ο.κ. Αποτελεί πραγματικότητα πως αρκετοί αντιμετωπίζουν με επιδερμικό τρόπο τα νούμερα, αποφεύγοντας να τα διαβάσουν ως έχουν είτε να αναδείξουν αυτά που πρέπει. Δυστυχώς, αρκετοί έχουν την… παιδαριώδη αίσθηση πως για να έχει κάποιος πελάτες, σημαίνει πως έχει και αυτομάτως κέρδη. Και δη πολλά!”, τονίζει ο κ. Μουσαμάς και συνεχίζει: “Ξέρετε, δεν θα ήμουν αντίθετος εάν στην πράξη είχαμε μικρότερο αριθμό τουριστών, με υψηλότερες τιμές στο επίπεδο της διαμονής και της εν γένει παροχής υπηρεσιών. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ενάντια στα συμφέροντα της συνολικότερης τουριστικής βιομηχανίας. Εξάλλου, συνήθως η ποιότητα… πληρώνει και αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα έναντι του μέσου όρου».
«Εξετάζουμε επενδύσεις στην νησιωτική χώρα»
Ο κ. Μουσαμάς, μέσω της εταιρείας που ηγείται έχει στο ενεργητικό της και εκμεταλλεύεται τα ξενοδοχεία Crowne Plaza Athens City Centre – 5 αστέρων και Holiday Inn Athens Attica Ave, Airport West – 4 αστέρων, τα οποία και ανήκουν στον όμιλο της Intercontinental Hotels Group, καθώς επίσης και το Holiday Suites Arnis Street – 4 αστέρων. Όλα στην Αττική. Πέρυσι, η εταιρεία ενοικίαζε και ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, το οποίο πωλήθηκε, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα της να περιστρέφεται αποκλειστικά στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, εξετάζει διεξοδικά την νησιωτική Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει τις κατάλληλες ευκαιρίες, οι οποίες θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ικανά να δικαιολογήσουν την απαιτούμενη επένδυση. «Δεν σας κρύβω πως τελευταία κοιτάζουμε προσεκτικά τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές υποδομές σε μια σειρά από νησιά της πατρίδας μας, ώστε να κατασταλάξουμε σε κάποιο που αφενός μεν να πληροί τις προϋποθέσεις και τα μεγέθη που επιθυμούμε και αφετέρου δε το ζητούμενο τίμημα να κινείται σε ένα λογικό πλαίσιο. Μέχρι στιγμής, δεν μπορώ να σας πω πως έχουμε βρει κάποιο σε αυτό το concept, ωστόσο συνεχίζουμε την προσπάθεια και ευελπιστούμε να στεφθεί με επιτυχία. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε ως εταιρεία, ξεχωρίζει αυτό του χαμηλού δανεισμού, γεγονός που μας επιτρέπει να κινηθούμε με λελογισμένα βήματα, δίχως βέβαια να θέτουμε σε κίνδυνο την βιωσιμότητά μας!»
«Η διοίκηση του ΞΕΕ κινείται στην σωστή κατεύθυνση»
Ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος συνεχώς από το 2014 εκπροσωπώντας τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Στερεάς Ελλάδος, ενώ το 2003 εξελέγη για πρώτη φορά ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και από το 2009 εκλέγεται ως Αντιπρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναμφίβολα ο κ. Μουσαμάς δείχνει στην πράξη το ενδιαφέρον του για το τουριστικό γίγνεσθαι στην χώρα μας. Παράλληλα, έχει εμπεριστατωμένη άποψη για το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ξενοδόχων της χώρας μας. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά θεωρεί ως επιτυχημένη την πορεία της σημερινής διοίκησης υπό τον κ. Βασιλικό, «Τον οποίο εξάλλου έχω ζήσει από κοντά όταν ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού και εγώ ήμουν Αντιπρόεδρος. Είναι απολύτως θετικό πως ο Αλέξανδρος (Βασιλικός) βάδισε στα χνάρια των προκατόχων του, ενώ διαθέτει όλα τα εχέγγυα, την όρεξη, το όραμα, το ενδιαφέρον και τον επαγγελματισμό προκειμένου να εξελίξει περαιτέρω το ΞΕΕ».
*Στην φωτογραφία με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κο. Γιάννη Ρέτσο.