Open-space

Open space Τελευταία, στις ΗΠΑ και στην Αγγλία κάνουν δυναμική εμφάνιση οι τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στο κοντινό μέλλον αναφορικά με τους εσωτερικούς χώρους στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Ποια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία; Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις που θα σχηματοποιήσουν το εγγύς μέλλον των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων; Πόσο σας επηρεάζουν και τι πρέπει να κάνετε;

Open-spaceΕάν είχατε συνηθίσει στην ιδέα μεγάλων και πολυτελών χώρων σε ό,τι αφορά την εσωτερική διαμόρφωση ενός εστιατορίου, μάλλον έφτασε η στιγμή που θα πρέπει να… ανακρούεστε πρύμνα! Βλέπετε, η μαζική εστίαση σε διεθνές επίπεδο φαίνεται πως δίνει έμφαση περισσότερο στην οικεία αίσθηση και σε μια προέκταση αντίστοιχων χώρων διαβίωσης.  Μάλιστα, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών τείνουν προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας περισσότερο κοινωνικής, άνετης, διάφανης και αυθεντικής εμπειρίας φαγητού, οι επαγγελματίες εστιάτορες και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων εστιάζουν στη δημιουργία χώρων που είναι μικρότεροι, περισσότερο «ανοικτοί» και διακρίνονται από άνεση και ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα.

Οι κουζίνες «απενοχοποιούνται» και βγαίνουν μπροστά – πιο μπροστά, δεν γίνεται…

Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται μια έντονη τάση οι κουζίνες να μην αποτελούν το… άβατο σημείο ενός εστιατορίου, που βρίσκεται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των πελατών, καταχωνιασμένη κάπου στο βάθος του μαγαζιού ή ακόμη και στον χώρο ακριβώς κάτω από την κύρια σάλα. Πλέον, ολοένα και περισσότερες κουζίνες σχεδιάζονται και τοποθετούνται ακόμη και στο μπροστινό τμήμα του χώρου, με δεύτερη προτιμητέα θέση το κέντρο της σάλας, ενώ την ίδια στιγμή είναι «ανοικτές», αφενός επιτρέποντας στους πελάτες να βλέπουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματός τους και, αφετέρου, δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα της κουζίνας να συμμετέχουν ενεργά στη συνολική λειτουργία του χώρου της εστίασης. Η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα «ζωντανή» και διαδραστική, δίνοντας και τις απαιτούμενες «πινελιές» ψυχαγωγίας στους πελάτες. Η δε παρουσία του προσωπικού της κουζίνας στη σάλα μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Open-space
Οι πελάτες-φωτογράφοι καθορίζουν τα επίπεδα φωτισμού και τη διαρρύθμιση των χώρων

Καθώς η διείσδυση των smartphones είναι κάτι παραπάνω από έντονη και ευρεία, κάθε πελάτης αποτελεί έναν εν δυνάμει φωτογράφο, ωθώντας τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων να λαμβάνουν στα σοβαρά υπόψη τους πώς θα δείχνουν οι χώροι στις φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Για παράδειγμα, ένας έντονος LED φωτισμός μπορεί να «χαρίσει» συνθήκες που συναντώνται σε στούντιο. Άλλες επιχειρήσεις δίνουν βαρύτητα στο συνολικό σκηνικό και στο background του χώρου, με την ύπαρξη έργων τέχνης και γλυπτών, τα οποία και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται κοντά σε branded σήμανση και πινακίδες, δημιουργώντας ένα κομψό περιβάλλον, που ταυτόχρονα κάνει την απαραίτητη σύνδεση με το ίδιο το εστιατόριο. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις οι επαγγελματίες της μαζικής εστίασης επιχειρούν να βρουν δημιουργικούς και ευφάνταστους τρόπους προκειμένου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών-πελατών, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προβάλουν την επιχείρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μικρότεροι, πιο comfy χώροι

Open-spaceΞεχάστε τους ψηλοτάβανους χώρους και τις σπηλαιώδεις διατάξεις και ετοιμαστείτε να «υποδεχτείτε» εστιατόρια τα οποία χωρίζουν τους χώρους τους με υπερώα. Πολλά εστιατόρια έχουν χαμηλότερα ταβάνια που διαθέτουν λεπτομέρειες υφής στο κέντρο προκειμένου να δημιουργήσουν μια οικεία και φιλική ατμόσφαιρα, διατηρώντας σε λογικό πλαίσιο και τα επίπεδα του θορύβου. Μάλιστα, δεν λείπουν σχετικές μελέτες που δείχνουν πως οι πελάτες δαπανούν περισσότερα χρήματα και επενδύουν περισσότερο χρόνο σε μια πιο «ζεστή» ατμόσφαιρα, καθώς προσθέτει ένα έντονα ανθρώπινο στοιχείο.

Δεδομένη, πλέον, η ευελιξία στην εσωτερική διάταξη του χώρου!

Η λογική της διάταξης των καθισμάτων στις μέρες μας οφείλει να διακρίνεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ακολουθώντας τα κελεύσματα των καιρών, που θέλουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης να ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο των κρατήσεων, ποντάροντας περισσότερο στην εξυπηρέτηση όσων πελατών επιλέξουν να περάσουν «αυθόρμητα» το κατώφλι του καταστήματός τους. Γεγονός το οποίο επιτρέπει στο ίδιο το εστιατόριο να διαμορφώσει ανάλογα τον χώρο του με βάση τη ροή των πελατών, φροντίζοντας να φιλοξενήσει από μεμονωμένους πελάτες και ζευγάρια μέχρι μεγαλύτερες ομάδες. Πάντοτε, δε, με τη λογική της εξυπηρέτησης με βάση τη σειρά προσέλευσης. Όσο για ορισμένες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που διαθέτουν κοινά τραπέζια, αποδεικνύεται καθημερινά πως δεν εξυπηρετούν… εσωστρεφή δείπνα όσο και οικείες εμπειρίες, σε αντίθεση με καναπέδες και χαμηλότερα τραπέζια που προσφέρουν μια πιο φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα. 

Open-space

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας