Δίχως να… μασά τα λόγια του, ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Τουριστική Αγορά» βάλλει ευθέως εναντίων των κυβερνητικών παραγόντων, θέτοντάς τους συγκεκριμένες προκλήσεις-προσκλήσεις προκειμένου να αποδείξουν εμπράκτως τη σημασία που παίζει ο τουρισμός στην εθνική οικονομία.

Βρισκόμαστε στο τέλος της –κλασικής– θερινής τουριστικής σεζόν και το ενδιαφέρον όλων βρίσκεται στο… ταμείο. Οι αριθμοί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πλήθος των επισκεπτών, δείχνουν πληθωρικοί. Τι συμβαίνει, όμως, σε επίπεδο εσόδων και οικονομικής… υγείας των ίδιων των τουριστικών επιχειρήσεων; Κατάφεραν να «μεταφράσουν» τους εκατομμύρια επισκέπτες σε κέρδη;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ«Σε επίπεδο αφίξεων, διαφαίνεται πως η τρέχουσα χρονιά είναι καλύτερη εν συγκρίσει με την αμέσως προηγούμενη. Ωστόσο, εμείς επειδή μετράμε τις διανυκτερεύσεις, έχουμε διαφορετική εικόνα. Συγκεκριμένα, από άποψη διανυκτερεύσεων για τα ξενοδοχεία, η αγορά της Βόρειας Ελλάδας δείχνει να κινείται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ η Νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και των νησιών του Ιονίου, φαίνεται πως πήγαν λίγο καλύτερα σε σχέση με τα μεγέθη του 2017. Αυτό, όμως, που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα είναι το παρατηρούμενο χάσμα μεταξύ των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων! Κάτι που εμφανίζεται έντονα στις μικρές κατηγορίες καταλυμάτων και εν γένει ξενοδοχειακών υποδομών με μικρό αριθμό δωματίων.

Εξυπακούεται πως έχουν πληγεί από το αναδυόμενο φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ κάθε άλλο παρά και εκλείπει το φαινόμενο της παρα-ξενοδοχείας! Το τελευταίο απαντά πρωτίστως και κυρίως σε περιοχές όπου διακρίνονται από τους οδικούς τουρίστες και υπάρχουν διαμερίσματα και εν γένει καταλύματα, τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κλαδικές ή κρατικές», τονίζει ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Μπορεί η φετινή θερινή τουριστική σεζόν να έχει ολοκληρωθεί, εντούτοις όμως οι παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται πυρετωδώς για την επόμενη χρονιά. Στόχος τους; Η συνολικότερη βελτίωση των μεγεθών της εγχώριας τουριστικής αγοράς, μέσω των οποίων θα προσποριστούν τα ανάλογα κέρδη. Ωστόσο, ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις σχετικά με το τουριστικό ρεύμα που αναμένεται για το 2019;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣΟ κ. Τάσιος εμφανίζεται προβληματισμένος, καθώς θεωρεί πως «τα μεγέθη θα είναι περιορισμένα εν συγκρίσει με φέτος, καθώς ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, λ.χ. η Τουρκία, έχουν επιστρέψει για τα καλά! Εάν σε αυτό προστεθεί και ο παράγοντας της προβληματικής οικονομίας των γειτόνων μας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειωμένες τιμές, τότε αναμφίβολα θα υστερούμε σημαντικά σε επίπεδο διανυκτερεύσεων σε σχέση με τα όσα ίσχυσαν φέτος! Κάτι που αναμένεται να επιφέρει πρόσθετο “πονοκέφαλο” στους ήδη προβληματισμένους ξενοδόχους. Άλλωστε, μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις βγαίνουν στο σφυρί, ενώ ουκ ολίγες εξαγοράζονται από διεθνείς tour operators έναντι πενιχρών ποσών! Ξέρετε, οι οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις είναι τόσες και τέτοιες που… πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα από τα πρώτα της βήματα! Φορολογία, ΕΝΦΙΑ, συγγενή δικαιώματα, ΦΠΑ, προκαταβολές φόρου, φόρος διαμονής κ.ο.κ. δημιουργούν ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, διόλου φιλικό προς τους επιχειρηματίες ή με αναπτυξιακή διάσταση και τροχιά».

Απαιτείται συνολικότερη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, πολύ πέραν της φορολογικής λογικής

Δίχως αμφιβολία, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί σήμερα μία έντονα αναδυόμενη διεθνή τάση της αγοράς, η οποία –καταπώς φαίνεται– ήρθε για να… μείνει! Ένα σημαντικό ποσοστό των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου και των ξενοδόχων εν γένει το εχθρεύεται ανοικτά, καθώς το αντιμετωπίζει ως ξεκάθαρη απειλή για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή του στην αγορά. Η ΠΟΞ σε πλείστες περιπτώσεις και με επίσημες παρεμβάσεις της δεν ζητά την απαγόρευση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, αλλά απαιτεί να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη λειτουργία της. Κανόνες που, όπως ισχυρίζονται τα μέλη της, είναι απαραίτητοι για την προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Όραμά μας είναι οι αφίξεις να μπορούν να έχουν… έκφραση και να καταλήγουν στη δημιουργία ενός πραγματικού εισοδήματος για το σύνολο των κατοίκων της χώρας! Κάτι που προϋποθέτει άμεσα να δούμε ποιες περιοχές μπορούν πράγματι και επί της ουσίας να έχουν και να υποστηρίξουν τουρισμό 365 ημερών.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος: «Αποτελεί πάγια θέση της Ομοσπονδίας πως τα ακίνητα που μισθώνονται με τον συγκεκριμένο τρόπο θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή οφείλουν να υπάρχουν για τα πρόσωπα που τα εκμεταλλεύονται ανάλογες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις με τα νόμιμα και υπερφορολογούμενα καταλύματα! Όπως διαπιστώσαμε όλοι πρόσφατα, η Πολιτεία έκρινε πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο φορολογικά. Έτσι, λοιπόν, τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε η ΠΟΛ 1187 με την οποία ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, ενώ μόλις τον Αύγουστο τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Ωστόσο, κρίνουμε πως ο έλεγχος εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου καθίσταται τουλάχιστον προβληματικός.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣΒλέπετε, σύμφωνα με τη ρύθμιση της ΠΟΛ 1170, η οποία τροποποίησε την ΠΟΛ 1187/2017 οι “Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής” υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το οριζόμενο ως “Ακίνητο”. Ο έλεγχος τήρησης της ανωτέρω υποχρέωσης προϋποθέτει πως έχει ήδη καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου τις απαραίτητες πληροφορίες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σχετικές διασταυρώσεις. Εξ όσων, όμως, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί η προβλεπόμενη από την παράγραφο 9 του άρθρου 84 του Ν.4472/2017 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία ορίζονται οι όροι συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.

Επιπροσθέτως, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η προβλεπόμενη από τον νόμο κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Τέτοιος λ.χ. μπορεί να είναι ο περιορισμός της συνολικής διάρκειας της μίσθωσης ανά έτος σε 60 ή 90 ημέρες». Ο κ. Τάσιος θεωρεί πως η έκδοση των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με τον ταυτόχρονο περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού τον οποίο και υφίστανται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την ανωτέρω δραστηριότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας