Στα ύψη οι τιμές σε σιτάρι και ρύζι τους τελευταίους 18 μήνες.
Στα ύψη εμφανίζονται παγκοσμίως οι τιμές στο σιτάρι τους τελευταίους 18 μήνες, παρά την κατακόρυφη μείωση, που σημειώθηκε στα τέλη του 2017 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, που ακολουθεί. Η άνοδος της τιμής του σιταριού επηρέασε και τις τιμές στο αλεύρι, με την εταιρεία προσπαθεί να το διαθέτει στους πελάτες της σε τιμές λιγότερο αυξημένες από αυτές, που προμηθεύεται το σιτάρι.
Όπως εξήγησαν τα στελέχη του εμπορικού τμήματος της εταιρείας, η τιμή του σιταριού, που αποτελεί το 70% της πρώτης ύλης για την παραγωγή αλεύρων, είναι ανάλογη της σοδειάς, των καιρικών συνθηκών και της θερμοκρασίας, καθώς και της ζήτησης «Φέτος υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση και μικρότερη προσφορά κι αυτό ανέβασε τις τιμές».
Διευκρινίστηκε πως η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο μαλακό σιτάρι, από το οποίο παρασκευάζεται το λευκό αλεύρι, που απορροφάται κατά 80% από τη βιομηχανία, ενώ λιγότερο ανέβηκε η τιμή στο ντόπιο σιτάρι, από το οποίο παρασκευάζεται το σκληρό αλεύρι.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Η αγορά της Γαλλίας περιμένει τώρα μια σοδειά καλής ποιότητας γύρω στους 35 με 36 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 5 με 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτός ο όγκος όμως είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν στα τέλη του Ιουνίου συμβουλευτικές εταιρείες, που κατά μέσο όρο υπολόγιζαν την παραγωγή στους 33 εκατ. τόνους. «Αν η Γαλλία καταφέρει όντως να παραγάγει φέτος γύρω στους 36 εκατ. τόνους, η εγχώρια αγορά θα πρέπει να βιαστεί ώστε να αυξήσει το μερίδιό της στις ξένες», αναφέρει έμπορος.
Την ίδια στιγμή στην Γερμανία, το χρηματιστήριο του Αμβούργου ήταν συγκρατημένο, λόγω των ανησυχιών για τον όγκο της επερχόμενης παραγωγής, που θα είναι σίγουρα μειωμένος εξαιτίας της ξηρασίας. Οι τιμές για το γερμανικό μαλακό βρίσκονται κατά 6,5 με 7 ευρώ πάνω σε σχέση με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του Παρισιού.