Όσο η οικονομική κρίση δυσκολεύει τα νοικοκυριά, ξεπροβάλει η τάση για bio μαγειρέματα με αγνά, εποχιακά και κυρίως οικονομικά υλικά. Αν αυτά βρίσκονται μέσα στην κουζίνα μας ακόμα καλύτερα. Το Food Service με το παρόν άρθρο σας παρουσιάζει έναν εύχρηστο οδηγό καλλιέργειας και αξιοποίησης φρέσκων βοτάνων που μπορείτε να ακολουθήσετε όσο πολυάσχολοι και αν είστε, εύκολα και κυρίως οικονομικά.
Της Στέλλας Αυγουστάκη
Τα οφέλη από την καλλιέργεια στην κουζίνα
Η προσωπική καλλιέργεια φρέσκων βοτάνων –σε γλαστράκια στην κουζίνα ή στο μπαλκόνι– έχει εξελιχθεί ως ένα πολύ χαλαρωτικό διασκεδαστικό και κυρίως ευεργετικό hobby για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα νοστιμεύει το φαγητό προσθέτοντας σε αυτό αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
Με την «κατ’ οίκον» καλλιέργεια φρέσκων βοτάνων μπορείτε να πείτε «τέλος» στους συσκευασμένους κύβους ζωμών και αρωματικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, που ας μη γελιόμαστε, είναι γεμάτοι συντηρητικά. Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της προσωπικής καλλιέργειας βοτάνων είναι αυτό ακριβώς. Η αμεσότητα κατανάλωσής τους και η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους, καθώς οι μισές και παραπάνω βιταμίνες τους χάνονται μέσα στην πρώτη μισή ώρα της συγκομιδής τους.
Τα φρέσκα βότανα, ωστόσο, που θα φροντίζετε εσείς προσωπικά μέσα στην κουζίνα, είτε για το φαγητό είτε για κάποιο ρόφημα, θα είναι ολόφρεσκα χωρίς συντηρητικά και φυτοφάρμακα και το άρωμά τους θα παραμένει έντονο και φρέσκο.
Ποια είναι τα πιο εύκολα καλλιεργήσιμα βότανα για το σπίτι;
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά βότανα που μπορείτε να μεγαλώσετε και να αξιοποιήσετε στο σπίτι σας χειμώνα-καλοκαίρι. Ορισμένα από αυτά είναι ο άνηθος, ο βασιλικός, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο δυόσμος και η λεβάντα. Αυτά είναι μυρωδικά που μπορείτε εύκολα να μεγαλώσετε μέσα στην κουζίνα σας, αρκεί να έχετε τον κατάλληλο σπόρο, επαρκή φωτισμό αλλά και να μην αμελείτε το συχνό πότισμά τους. Μη διστάσετε λοιπόν να ενδώσετε στη νέα, αρωματική τάση που μόνο καλό θα κάνει στην υγεία και στη τσέπη σας!
Άνηθος
Ο άνηθος είναι μονοετές φυτό με ύψος που μπορεί να φτάνει από 30 μέχρι 80 εκ. και η κατάλληλη εποχή για τη σπορά του είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Φυτεύεται σε βαθιές γλάστρες μιας και έχει μακριά ρίζα και θέλει συχνό πότισμα.
Αξιοποίηση: Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και της κακοσμίας τους στόματος και δίνει ξεχωριστό άρωμα στη μαγειρική.
Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο εύκολα βότανα τα οποία μπορείτε να καλλιεργήσετε όλες τις εποχές του χρόνου. Φτάνει σε ύψος τα 20 με 80 εκ. και παρά τις πολλές ποικιλίες που υπάρχουν, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι μικρόφυλλοι και οι πλατύφυλλοι. Η σπορά του γίνεται Μάρτιο και Απρίλιο σκεπάζοντας τους σπόρους του με δροσερό χώμα στη γλάστρα και ποτίζοντάς τους. Αυτό που πρέπει να προσέξετε με τη σπορά του βασιλικού είναι να τοποθετήσετε τη γλάστρα του νότια στον χώρο ώστε να τη βλέπει ο ήλιος, αλλά όχι απευθείας. Χρειάζεται τακτικό πότισμα (καθημερινό το καλοκαίρι) και συχνό καθάρισμα στα ανθάκια που μαραίνονται.
Αξιοποίηση: Δίνει την πιο τέλεια πινελιά στη μαγειρική σας ειδικά στις μακαρονάδες! Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται το καλύτερο φυσικό εντομοαπωθητικό.
Ρίγανη
Η ρίγανη είναι ένα πολυετές φυτό που δεν μεγαλώνει μόνο στον κήπο, αλλά αναπτύσσεται μια χαρά και σε γλαστράκια εσωτερικά αρκεί να το βλέπει ο ήλιος. Η σπορά της γίνεται νωρίς την άνοιξη τοποθετώντας τους σπόρους, το μόσχευμα ή ακόμα και την παραφυάδα σε βάθος 1-1,5 εκ. στη γλάστρα, ποτίζοντας μέχρι το χώμα να υγρανθεί. Έτσι υγρό πρέπει να το κρατάτε και τους επόμενους μήνες, μέχρι να βγάλει τις πρώτες ρίζες.
Έπειτα μόλις αρχίσει και μεγαλώνει κανονικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, μόνο ήλιο και ζέστη, ενώ καλό είναι να αποφύγετε τα λιπάσματα για να διατηρήσει έντονο το άρωμά της. Τοποθετείστε τη γλάστρα της μακριά από τις υπόλοιπες. Έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσεται καλύτερα όταν το γλαστράκι της είναι πιο απόμερο από τα υπόλοιπα, διαφορετικά θα αρχίσει να μαραίνετε χωρίς προφανή λόγο.
Αξιοποίηση: Δίνει εξαιρετικό άρωμα στα μαγειρέματά σας (μακαρονάδες σούπες σάλτσες), αρκεί να θυμάστε ότι είναι πολύ πιο δυνατή σε γεύση και άρωμα όταν είναι φρέσκια.
Μαϊντανός
Είναι από τα πιο χρήσιμα βότανα που μπορείτε να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας σε ένα μικρό γλαστράκι. Η σπορά του γίνεται νωρίς την άνοιξη έως το φθινόπωρο, απλώνοντας τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάζοντάς τους με λίγο χώμα, ποτίζοντας αμέσως. Θα πρέπει να προσέξετε να διατηρήσετε το χώμα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο και τις υπόλοιπες εβδομάδες. Μετά τη σπορά θα χρειαστούν 3-4 εβδομάδες για να αναπτυχθεί και 2-3 μήνες προτού τον χρησιμοποιήσετε. Ο μαϊντανός είναι ένα φυτό που έχει διάρκεια ζωής δύο χρόνια και χρειάζεται αρκετό ήλιο για να αναπτυχθεί πλήρως αν και μπορείτε να τον βάλετε και σε δυτικό ή ανατολικό μέρος στο σπίτι χωρίς να έχει πρόβλημα.
Αξιοποίηση:Το φρέσκο και αναλλοίωτο άρωμά του θα δώσει άλλη γεύση στις σάλτσες και στις σούπες σας.