O τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνονται σε ένα οδικό άξονα για την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής είναι η έλλειψη οργάνωσης του χώρου, δηλαδή η έλλειψη ενός χωροταξικού για τον τουρισμό.

Σήμερα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων εξαρτάται από τη συνάφειά τους με τα Περιφερειακά Χωροταξικά που χρονολογούνται από το 2003, τη στιγμή που οι συνθήκες και τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε την ψήφιση και ενεργοποίηση ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με κύρια χαρακτηριστικά:

  • την αύξηση της αρτιότητας,
  • κίνητρα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας,
  • αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον
  • και θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού.

    Μάλιστα έδωσε έμφαση στο γεγονός, ότι το νέο προφίλ των τουριστών και οι μελλοντικές τάσεις που ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται δημιουργούν σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης για τους Δήμους του παραλιακού μετώπου της Αττικής, αφού κυριαρχούν:

    α) Η έμφαση στην αναζήτηση ανέσεων, ποιότητας και ασφάλειας,
    β) Η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα a la carte,
    γ) Η επιλογή για ταξίδια αναψυχής  σε εκτός τουριστικής αιχμής  περιόδους,
    δ) Η αύξηση της ζήτησης για προορισμούς ολιγοήμερων διακοπών (city-break),
    ε) Η αναζήτηση πακέτων για ειδικές μορφές τουρισμού.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας ανάδειξε έξι άξονες για την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής:

  • Επενδύσεις δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές κατοικίες.
  • Έμφαση στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας με αιχμή το homeporting, τα οφέλη του οποίου μπορούν να διαχυθούν σε όλους τους δήμους του παραλιακού μετώπου.
  • Αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος δημόσιων ακινήτων και ολυμπιακών εγκαταστάσεων που έχουν παραδοθεί στην εγκατάλειψη και στη φθορά του χρόνου σε δύο κατευθύνσεις, με παραχώρηση τους σε ιδιώτες επενδυτές και κατεύθυνση την ανάπτυξη του συνεδριακού και αθλητικού τουρισμού.
  • Το άνοιγμα σε νέες αναδυόμενες τουριστικές αγορές, που πρέπει να είναι στρατηγική επιλογή της τουριστικής πολιτικής των Δήμων του παραλιακού μετώπου της Αττικής, όπως η μεγάλη αγορά της Κίνας.
  • Συγκρότηση ενός Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης των Δήμων του παραλιακού μετώπου με τη συμμετοχή και ιδιωτών για την προβολή τους, ως προορισμού, και την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας κάθε δήμου στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
  • Ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας με τη δημιουργία Cluster συνεργασιών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας