Αυστηρούς και επιζήμιους για την τουριστική ανάπτυξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ορισμένους από τους περιορισμούς που θέτει η εγκύκλιος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων και οι οποίοι θα ισχύουν από 1ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ενδεικτικά ότι τίθενται περιορισμοί που δεν επιτρέπουν τη διοργάνωση συνεδρίων σε τουριστικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες προωθητικών ενεργειών για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στο εξωτερικό.

«Θεωρώ ότι το νέο πλαίσιο περιέχει τεράστιες υπερβολές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ. «Δεν μπορεί για παράδειγμα να απαγορεύεται η διοργάνωση ενός ιατρικού συνεδρίου τον Αύγουστο στη Χαλκιδική ή να μην επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα μια εκδρομή στο Άγιον Όρος», πρόσθεσε. «Όλα αυτά για την Ελλάδα η οποία είναι μια χώρα που ενδιαφέρεται να αναπτύξει τον τουρισμό και ζει από αυτόν, είναι άκρως αντιαναπτυξιακά. Κατ’ εμέ το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, προσφέρει πολύ λίγα, ενώ αφαιρεί πάρα πολλά», συμπλήρωσε.

Θετικούς ωστόσο χαρακτήρισε ο κ. Εξαδάκτυλος, τους κανόνες που απαγορεύουν να είναι διαφημιστικά τα συνέδρια ή ανοιχτά στο κοινό.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ τόνισε ότι παγκοσμίου εμβέλειας ιατρικά συνέδρια πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες και μάλιστα σε τουριστικές περιόδους, όπως τους χειμερινούς μήνες στην Ελβετία.

«Δεν ζούμε μόνοι μας. Ένα συνέδριο που δεν θα γίνει στην Ελλάδα λόγω των περιορισμών που τίθενται, θα το κάνει για παράδειγμα η Τουρκία και ο κόσμος θα πάει εκεί», συμπλήρωσε.

«Έχουμε ανθρώπους που έρχονται για τις ιατρικές υπηρεσίες στη χώρα μας και τα συνοδά τους μέλη μένουν πολλές ημέρες», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΘ και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να φέρουμε ανθρώπους από το εξωτερικό για να θεραπευτούν στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν στην πολυπόθητη εισαγωγή χρήματος που χρειαζόμαστε και στην αύξηση του κύκλου εργασιών του τομέα της υγείας με όλη τη συμβολή του στην οικονομία».

Στη Θεσσαλονίκη έρχονται άνθρωποι κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες και τη Ρωσία, οι οποίοι αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες. Συνήθως έρχονται για δύσκολα ιατρικά προβλήματα ενώ μεγάλος αριθμός ατόμων έρχεται για τεχνητή γονιμοποίηση από όλη τη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, «η Ελλάδα γίνεται προορισμός ιατρικού τουρισμού όχι γιατί είμαστε φθηνότεροι -υπάρχουν φθηνότεροι από εμάς- αλλά για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας