Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σύμη το Διεπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη Σύμη και ο ρόλος των ΜΜΕ».
Το Συμπόσιο συνδιοργάνωθηκε από το του Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, την Εταιρεία Επιστημόνων της Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ και το Δήμο Σύμης.
Η εκδήλωση ήταν υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και είχε τη στήριξη της Ένωσης Γυναικών Σύμης και του Ομίλου Αξιών «Γιάννης Διακογιάννης».
Η Σύμη επιλέχθηκε από την οργανωτική επιτροπή ως πιο κατάλληλος τόπος για την διεξαγωγή του συνεδρίου, καθώς συγκεντρώνει πολλά στοιχεία που καθιστούν τον προορισμό ελκυστικό σε διάφορες κατηγορίες επισκεπτών/τριων.
Είναι από τις λίγες περιπτώσεις μικρού ελληνικού νησιού που έχει δυνατότητες για την ανάπτυξης μία ευρείας κλίμακας εναλλακτικών τουριστικών δράσεων.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν τα συμπεράσματα ερευνών αλλά και οι ομιλίες των εισηγητών, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση και περαιτέρω σχολιασμό.
Από την καθηγήτρια του ΑΠΘ, Νιόβη Παυλίδου, τονίσθηκε η σημασία των Νέων Τεχνολογιών στον Τουρισμό και ο ρόλος της Περιφέρειας, από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Βασίλη Χριστάρα τονίσθηκε ο ρόλος της Γεωλογίας για τον Τουρισμό, ειδικότερα από τη σκοπιά της συντήρησης των ιστορικών μνημείων.
Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριάκος Νικολάου-Πατραγάς, ανέλυσε τον θρησκευτικό τουρισμό, δίνοντας έμφαση στην σημασία που δίνεται από τους απόδημους Έλληνες στο προσκύνημα του Πανορμίτη.
Στην εισήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Αναστασίας Τσιγκοτζίδου παρουσιάστηκαν οι νόμοι που διέπουν τα αδέσποτα σκυλιά στη χώρα μας, εθελοντικές προσπάθειες ελάττωσης αυτού του αρνητικού για τον τουρισμό φαινομένου, και σκέψεις για μια θετική εξέλιξη προς την ευζωία αυτών των ζώων, ενώ η Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, Μαριάννα Ψύλλα, ανέλυσε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Δημόσια Επικοινωνία και την ανάπτυξη του νησιού.