Ελλάδα και Κίνα ήρθαν πιο κοντά μέσω της ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής των εορταστικών εκδηλώσεων για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, στη Νότια Πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σάββατο.

Η τελετή σηματοδοτεί την έναρξη σειράς εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε έπαρση των εθνικών σημαιών Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάκρουση των εθνικών ύμνων τους από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού απέδωσε τιμές, ενώ παράλληλα, αποκαλύφθηκε το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο μεγάλοι πολιτισμοί που έδωσαν τα φώτα τους στον κόσμο. Ήρθε η ώρα την ιστορική αυτή σχέση να την μετατρέψουμε σε οικονομική» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως ειδικά η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικό σημείο συνάντησης των δύο πολιτισμών στο πλαίσιο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού και μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ιστορικά υπήρξε. «Η Κίνα είναι στην καρδιά μας, γιατί και η Ελλάδα είναι στην καρδιά της Κίνας» ανέφερε και εξήγησε ότι η προχθεσινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή της κοινής χαράς επιδεικνύουμε πνεύμα επιχειρηματικότητας και ενότητας για το νέο έτος». Τόνισε δε πως η Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντικός κόμβος στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του πολιτισμού. Χαρακτήρισε τη ΔΕΘ στολίδι της πόλης, θυμίζοντας πως το 1998 η Κίνα συμμετείχε στη διοργάνωση ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού και τώρα επιστρέφει με τον ίδιο ρόλο στην 82η ΔΕΘ. Μάλιστα, ανέφερε πως η ΔΕΘ αποτελεί σημαντική πύλη των κινέζικων εμπορευμάτων στην Ευρώπη. «Έχω την πεποίθηση πως η 82η ΔΕΘ θα προσελκύσει ένα άνευ προηγουμένου πλήθος τοπικών και διεθνών επιχειρήσεων» σημείωσε.

«Τα ωραία πράγματα στην Ελλάδα αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη» τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, κ. Ηλίας Ψινάκης, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για την ελληνοκινεζική συνεργασία. «Το 2017 είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω της Κίνας, που θέλει να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Πρέπει να την αρπάξουμε» σημείωσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας