Δημοφιλής, παρά την πανδημική κρίση, παραμένει η χρήση των υπηρεσιών βραχυχρόνια μίσθωσης (τύπου Airbnb) μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.
Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες απαντά ότι έχει κάνει κράτηση σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω online πλατφορμών.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 25%.
Το 31% των Ελλήνων έναντι 25% των πολιτών στην Ε.Ε. κάνουν κρατήσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω online πλατφορμώνΕιδικότερα, στην ερώτηση “κάνετε κρατήσεις μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων” σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 8% των Ελλήνων απαντά “ναι” με συχνότητα “κάθε λίγους μήνες”. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων είναι επίσης 8%.
Στην ίδια ερώτηση, το 23% των Ελλήνων και το 17% των πολιτών στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά “ναι”, αλλά με περιστασιακή συχνότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων καθιστούν ελκυστικότερη την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στην Ε.Ε. Βάσει της έρευνας που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Ε.Ε., η μεγάλη πλειονότητα (89%) των Ευρωπαίων, που έχουν κάνει τέτοιες κρατήσεις, θεωρεί ότι πρόκειται για μια θετική εμπειρία, την οποία θα συνιστούσε σε άλλους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο διευρυμένη προσφορά καταλυμάτων, στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών (63%), σε καλύτερες παροχές (49%) και σε καλύτερες τοποθεσίες (43%).
Χρήση υπηρεσιών
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου εξετάζει και τον βαθμό στον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν οι ίδιοι προς ενοικίαση καταλύματα για βραχυχρόνια ενοικίαση μέσω πλατφορμών.
Το 4% των Ευρωπαίων και το 5% των Ελλήνων απαντά θετικά, με συχνότητα από περιστασιακά μέχρι μία φορά τον μήνα ή ακόμη πιο συχνά. Παράλληλα, ένα ποσοστό 5% των Ευρωπαίων και 13% των Ελλήνων απαντά ότι έχει διαθέσει κατάλυμα προς βραχυχρόνια ενοικίαση στο παρελθόν, αλλά όχι πια ή ότι σκέφτεται να το κάνει στο μέλλον. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο και συγκεκριμένα 13%.
Προβληματισμός
Η έρευνα, πάντως, υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένη ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων, θέτοντας την παράμετρο της επίδρασης τους στο υπόλοιπο τουριστικό οικοσύστημα. Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι ευκαιρίες για τις καινοτόμες πλατφόρμες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά να υπάρχει παράλληλα συμμόρφωση με στόχους της δημόσιας πολιτικής, όπως η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής στέγης και η προστασία των κέντρων των πόλεων.
Ταυτόχρονα, η απότομη αύξηση των υπηρεσιών αυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις και πέραν των τουριστικών οικοσυστημάτων. Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκαλούν αύξηση της όχλησης από τους τουρίστες, σε συμφόρηση και σκουπίδια (45% των ερωτηθέντων) και σε υψηλότερες τιμές και πίεση στη διαθεσιμότητα στέγης (42% των ερωτηθέντων).
Βάσει και των αποτελεσμάτων της έρευνας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον ενδείκνυται η λήψη ενδεχόμενων νέων κανονιστικών μέτρων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Επιτροπής, με διάφορα σενάρια για μια μεταβατική πορεία του τουριστικού οικοσυστήματος.
Πηγή: ΣΕΠΕ